iPhone a Mac noční režim pro lepší spánek

Na zařízeních od Applu můžete najít režim Night Shift. Ten ale není dokonalý a neblokuje všechno škodlivé modré světlo. Existuje, ale řešení jak na iPhone i na Macu zablokovat všechno modré světlo.

Proč modré světlo vůbec řešit? Hlavním důvodem je, že modré světlo má vliv na kvalitu spánku a existuje spoustu doporučení a studie, že bychom neměli před spaním koukat do mobilu, TV nebo do PC. To je ale někdy dost těžké a pokud se nám to nepodaří večer tyto zařízení omezit, tak je možnost jak modré světlo zablokovat.

První možností je Night Shift. Ten mám osobně zapnutý automaticky od 20:00 do 06:00, ale ten neblokuje všechno modré světlo. Pokud pracuji déle do noci a vím, že si pak půjdu rovnou lehnout nebo si vezmu mobil do postele, tak zapínám kompletní blokování modrého světla.

Pokud vás spánek zajímá více a chcete si ho zlepšit, tak doporučuji knížku od Melvil Proč Spíme díky které jsem začal mnohem více a kvalitněji spát

iPhone a iOS

Filtr modrého světla na iOS

 

Otevřeme v iPhone Nastavení a zvolíme možnost Zpřístupnění a v ní Displej a velikost textu

Zde zvolíme možnost Filtry barev

Zvolíme barevné tónování a intenzitu nastavíme na maximum a odstín na minimum. Tím je filtr nastavený a iPhone blokuje všechno modré světlo.

Pro pohodlnější zapínání a vypínání tohoto režimu se vrátíme zpět do Nastavení -> Zpřístupnění -> Zkratka Zpřístupnění

Zde si zvolíme Filtr barev. Nyní stačí třikrát stisknout tlačítko Home a dostaneme se do menu kde filtr můžeme vypnout nebo zapnout. 

Macbook a Mac Os

Postup na Macu je podobný jako na iOs

 

Zkratka na rychlé spuštění se dá nastavit v Předvolby systému -> Zpřístupnění -> Zkratka

Filtr se nastavuje v Předvolby systému -> Zpřístupnění -> Monitor a nastavení viz screenshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.